Meditatie

Wat is Meditatie?
Meditatie is je aandacht naar binnen richten en ontdekken wat zich daar allemaal afspeelt. Doordat je hier bewust bij stil staat kun je er ook wat meer afstand van nemen. Het is een manier om tot rust te komen, bij jezelf stil te staan en je beter bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichaam. Je bent niet langer een speelbal van die gedachten en gevoelens, maar de waarnemer hiervan. Dit geeft je meer rust en helderheid en stelt je in staat op een rustige manier je problemen van alledag aan te pakken. De dagelijkse stress is gemakkelijker hanteerbaar en je kunt openstaan om liefdevoller te leven. Uiteenlopende vormen van onderzoek hebben aangetoond dat mediteren een effectief hulpmiddel is bij de behandeling van hoge bloeddruk en symptomen van innerlijke onrust en, nog belangrijker, ook ter preventie kan worden ingezet. Andere effecten van meditatie zijn een verruiming van geestelijk bevattingsvermogen, een intensivering van de lichamelijke gevoeligheid een grotere emotionele beheersing en een toegenomen creativiteit.

Waarom mediteren?
Een meditatie geeft een diepe ontspanning. Hoe vaker je oefent, hoe hoger je concentratie en hoe dieper ontspanning wordt. Deze hebben weer heel veel voordelen zoals, meer kunnen doen op een dag, minder vergeten, meer jezelf zijn, een sterke intuïtie en je maakt keuzes uit liefde voor jezelf.
Een meditatie is bedoeld om tot een diepe ontspanning te komen. Deze ontspanning zal er uiteindelijk toe leiden, na enig oefenen, dat je het contact met jezelf hersteld. Een deel van jezelf weet wie je bent en oordeelt niet over jezelf. Dit deel weet dat je belangrijk bent en wat je hier op aarde komt doen. Dit deel heet de ziel. Door je hier mee te verbinden zul je sterker in je schoenen staan en je zelfvertrouwen zal groeien.

Veel mensen denken dat als ze alles snel doen ze meer voor elkaar krijgen. Eigenlijk is dat precies het tegenovergestelde. Iemand die innerlijke rust bezit zal meer voor elkaar krijgen. Dat bereik je niet met druk bezig zijn maar juist even de tijd te nemen om tot jezelf te komen. Iemand die innerlijke rust bezit zal sneller tot een oplossing komen, zal sneller optreden omdat deze het probleem allemaal sneller ziet aankomen. In deze tijd gaat alles snel. Er wordt veel van ons verwacht door onszelf en anderen. Veel mensen houden dat niet meer vol en worden moe. Als je een weg bewandeld dan zul je elke stap moeten zetten. Door te rennen zie je niet wat er om je heen gebeurt terwijl dat nu juist belangrijk is. Verder is het ook belangrijk dat je gezond bent. Iemand die geestelijk en lichamelijk gezond en fris is bereikt meer in het leven.

Een stapje terug doen en even alles loslaten is waar we allemaal naar verlangen. Je kent het misschien wel dat je heel veel in je hoofd zit en dat je een bepaald onderwerp niet los kunt laten. Even afstand nemen kan een oplossing voor een probleem geven en weer nieuwe kracht. Heb je jezelf wel eens horen zeggen:”Kon ik het maar loslaten”. Loslaten is iets wat je kunt leren. Je kunt jezelf trainen om je hoofd leeg te maken en je diep te ontspannen. Een diepe ontspanning die je even helpt het dagelijkse leven los te laten en je zorgen even aan de kant te zetten. Een moment voor jezelf waarbij je aan niets hoeft te denken en alleen maar hoeft te zijn. Hoe meer je je concentreert, des te dieper zul je ontspannen. Dit maakt je niet alleen rustig maar zorgt er ook voor dat je contact maakt met je ziel.

Fases van meditatie
De eerste fase naar gewaarzijn is je heel bewust te worden van je lichaam. En naarmate je hiervan bewuster wordt, zul je merken dat veel van wat je gewend was te doen gewoon zal verdwijnen. Je lichaam wordt meer ontspannen en harmonieuzer.

De volgende fase zijn je gedachten. Wanneer je bewust wordt van je gedachten zul je verrast zijn over wat er in je omgaat. Dan zie je hoe krankzinnig druk je denken is. Omdat we ons er niet van bewust zijn blijft die hele stortvloed als een onderstroom aanwezig en heeft het invloed op al ons doen en laten. Het waarnemen alleen verandert dat, langzamerhand wordt de chaos een geordende kosmos; een diepe vrede zal de overhand krijgen. En wanneer je lichaam en je denken vrede kennen, dan merk je dat ze met elkaar in harmonie zijn.

Die harmonie is een enorme steun voor het werk in de derde fase: de bewustwording van je gevoelens, emoties en stemmingen. Dit is de subtielste laag en de moeilijkste. Als je daarvan bewust bent geworden dan zullen deze drie verschijnselen tot één geheel worden samengevoegd; ze zijn dan als het ware één orkest geworden. Daarna kan de vierde fase gebeuren. De vierde fase is de hoogste vorm van bewustzijn, waardoor je ontwaakt. Je wordt je bewust van je gewaarzijn. In deze fase kun je gelukzaligheid ervaren. Het lichaam kent genot, het denken kent geluk, het hart kent vreugde, de vierde fase kent gelukzaligheid.

Wanneer je al wat langere tijd regelmatig mediteert zal je gezondheid spectaculair verbeteren. De hoge bloeddruk normaliseert zich, hart- en vaatziekten verbeteren, stress verdwijnt, dwangmatig gedrag met betrekking tot voedsel, seks en geld neemt af.
Dit soort effecten van meditatie zijn onderzocht en aangetoond. Meditatie wordt gebruikt om lichaam, geest en ziel in balans te brengen.

Aangezien meditatie de stelselmatige opeenhoping van loos gedachtenpuin uit onze hersenen opruimt, krijgen we meer tijd en een helder hoofd om ons met de echt belangrijke dingen in ons leven bezig te kunnen houden.

Beluister hieronder een meditatie sample: